.

its me...

Saturday, May 16, 2009

"Buat Cuak Je Cikgu Ni!!!"

JUMAAT 15 MEI 2009....

sedang aku menguji hafazan murid2 f3 (musim ujian hafazan), C.Alya datang kepadaku...
"Hasif, 10.30 pagi ni free tak?"
"rasenye free, nape cikgu?" ujian hafazan tertangguh seketika
"jumpe saye kat pejabat, ade hal sikit" mendatar bunyinya.


masa berlalu, aku bermalasan di sofa bilik guru sementara menunggu 10.30 pagi... Apelah yang penting sampai cikgu ni nak jumpe aku kat pejabat... Tiba-tiba Azlina dan Fatima Amira menjenguk kat muka melalui tingkap "Ust Hasif!!! masuklah 5Saad!! kelas kitorang dah macam binatang kat atas tuh...."

"hah!!! macam zoo ker?" Ust Isharuddin menyelit suara.

"ye ust!!! cepatlah masuk" Azlina dah mula membising.

"ye ye... nak masuklah ni" ingatkan dalam hati ust Shahrul nak gabung kelas Add Math... takpelah, lagipun mmg aku yang jage Add Mat kat kelas 5 Saad tuh....

sampai sahaja di kelas 5 Saad, taklah teruk sangat Zoo nya...

SMS lantas diterbangkan kedalam inbox phone C. Alya
(cegu, saye ade kelas di 5 Saad, Nape kene gi pejabat??)

SMS berbalas... memenuhi inbox phone ku
(tinggal je kelas tuh, Ade hal sikit nak bincang)

aku meminta izin dan terus berlalu dari kelas tersebut... ape yang penting sangat cikgu nak bincang??? sampai kene tinggal kelas??? aku buat salah ker??? dah la hari last.... kene mausk pejabat plak....

sampai sahaja di hadapan pejabat... ya Allah, banyaknye kasut kat pejabat... perasaan cuak dan tidak tenteram mula menimbun... semua doa dibaca... doa penerang hati, lancar lidah, selamat sepanjang masa, sumenye dibaca....

"ade ape cikgu??"

"hasif..." kak Rita mula bersuara.. "disebabkan hari ni hari last, kami adelah buat sedikit jamuan yang tak seberapa. Jemputla makan..."

"Loh... susah-susah je akak, tak payah la buat sampai camnie" hatiku runtuh... lega+terharu+rase menyusahkan plak.... lidah tak mampu berkata....

"ni untuk kamu, dari cegu sendiri" C. Alya menyerahkan sampul surat putih berbalut reben kuning..

"alah.... tak payah la cekgu, susah2jer.." berat nk terima.

"jemputlah makan" kak Rita menjemput semua...

"Cikgu buat air Mangga!!!" cikgu Latipah bersuara sambil menyiapkan kerjanya... memang sedap, pekat dan asli air Mangga cikgu Latipah....

lepas makan kene bagi ucapan spontan pulak!!! sungguh tak sangka...

"terima kasih kepada semua cikgu, dan staff yang sudi buat jamuan yang ana pn tak tau... secret sangat sampai ana pun cuak. Dengan peluang yang cikgu2 beri kepada ana, baru ana dapat rase betapa SABARnya seorang guru mendidik, perasaan kalau anak murid tak siap kerja rumah, nak kawal anak murid yang nakal dan sebagainya.. Bagi saya, Al-Amin adalah yang terbaik.. terima kasih cikgu!!!."



makanan yang dijamu.... ade buah Mangga, air Mangga, Buah Tembikai, air Tembikai, Kek Marble, Nugget, Ayam Goreng, Keropok, Kentang Goreng, Cocktail.... Sedap semuanya..

Tuan Haji kena rasmi dulu..

ni lah cegu Alya... die yang selalu cari lubang untuk saya kerja dan terus berada di sini sampai 5 bulan...

makan celah2 meja sebab buat jamuan dalam pejabat yang sempit dan penuh dengan document2 sekolah... Kak Ida pn sampai tak ingat nak makan sebab sebuk ngan akaun dier... duit gaji tuh....

balik rumah baru bukak envelope yang cikgu C.Alya bagi.... ade 5 voucher Jusco!!!! n surat... tanks cegu... cekgu kate dalam surat tuh, voucher tu guna untuk beli baju. Boleh buat preparation untuk kemasukan nanti... terima kasih banyak2 cekgu...

Thursday, May 7, 2009

cinta "free trial"

huhuhuhuu... dah lama rasenye penulis tak keluarkan artikel tulisan sendiri, selama ni asyik keluarkan artikel orang lain, tulis siket2 n gambar jer... ditambah dengan beberapa kesibukan yang melampau membuatkan penulis langsung tidak berkesempatan menelaah blog ini mahupun chatbox yang meninggalkan jejak rakan-rakan seperjuangan... oklah, renungkan topik ni, yg HS tu akan dimuat naik kemudian...

Pernah dengar cinta "free trial"???? rasanya memang anda tidak pernah dengar sebab frasa ini dicipta sendiri oleh penulis setelah sekian lama menelaah cinta monyet manusia yang tidak berkekalan... memandangkan kita berada dalam dunia serba moden dan canggih, elok kiranya kita mencipta frasa baru yang mengikut arus globalisasi... sekiranya kita membuat beberapa perbandingan, ada beberapa persamaan antara cinta "free trial" dengan trial/ cubaan yang kita dapat ketika membuat turun (download) apa sahaja perisian (software) daripada laman sesawang.

Manusia yang menelusuri laman sesawang kebiasaannya akan menggunakan free trial selama beberapa tempoh (samada 30 minit/ 1 jam/ 30 hari)... selesai menggunakan perisian tersebut, mereka perlu membayar untuk mendapatkan perisian secara menyeluruh dan lengkap. Kebanyakan trial yang diberikan tidak diberikan fungsinya secara 100% bagi memancing pengguna supaya membeli perisian tersebut.

Sebelum itu, mengapa penulis tidak mengistilahkan cinta sebegini sebagai cinta "sample"?? Cuba kita fahami bersama, analoginya begini... katakan saya jumpa "sample" minyak wangi di kedai, dan menggunakannya, jika selesa dengannya saya akan membelinya, tetapi jika tidak, saya akan tolak ketepi. Namun, saya sudah menggunakannya dan menikmati aromanya yang mengasyikkan serta memikat sepelusuk lubang hidung... Lain dengan free trial software yang diberikan, kita hanya diberi beberapa tempoh untuk mencuba, dan tidak dapat menikmatinya secara 100% disebabkan beberapa halangan-halangan serta sekatan yang dikenakan. Jika ingin menikmatinya, perlu beli dahulu baru kesemua fungsinya dapat digunakan...

Cuba kita adaptasi dalam dunia realiti, manusia sekarang akan menggunakan perisian cinta "free trial" untuk berjinak-jinak dengan cinta dan mula untuk mendekati dan menyelesakan diri (gambaran untuk berkenalan/ couple kot).. Sesetengah orang akan rasa selesa dan meneruskan langkah seterusnya dengan membeli seluruh perisian tersebut (gambarkan sebagai mas kahwin), maka hapuslah segala sekatan-sekatan yang dikenakan semasa menggunakan "free trial" (gambaran terhadap ikhtilat, aurat, halal dan haram perhubungan)... tapi mereka sudah berjaya, maka kita tolak ke tepi. Yang kita ingin bincangkan adalah bagi yang tidak berjaya dalam perisian cinta A dan kemudian terjumpa perisian cinta B yang kita lihat lebih elok darpiada A.... kita tinggalkan perisian cinta A begitu sahaja dan menggunakan trial yang lain.. samada trial perisian A tidak serasi dengan kita atau kita yang tidak serasi dengan perisian tersebut. Sesetengah manusia hanya merasa free trial selama sebulan dua atau beberapa tahun. dan kemudian perisian tersebut tidak membenarkan kita menggunakan atau membelinya mungkin atas alasan tidak cukup syarat sebagai pengguna, contohnya tak cukup umur.

Maka, apa yang kita dapat lihat di sini?? cinta "free trial" yang tak berjaya hanya akan membazirkan masa. Mungkin ada yang merasakan ianya tidak membazir kerana sekurang-kurangnya kita mencuba. Sungguhpun begitu, jika kita fikirkan dari awal, kan lebih elok jika kita cari beberapa info sebelum menggunakannya (buat research).. atau menggunakan "search engine" (enjin pencarian) untuk mencari yang betul- betul berkualiti dan berkenan di hati??? Tidak perlu untuk "free trial" (couple/ rapat-rapat) dalam kes ini!!! Cari info, lihat dari jauh, buat research, tanya orang yang berpengalaman dalam menggunakan perisian cinta (semestinya ibu bapa anda). Jika puas hati dan benar-benar faham, silakan.....

Sestengah orang juga akan rasa bersyukur atas kesempatan diberikan peluang untuk menggunakan "free trial" memandangkan tidak pernah menggunakannya. Dalam bahasa mudah, tak pernah merasa cinta... tapi perlu ke???

Kesimpulannya cukup mudah, isu ini subjektif dan banyak pandangan akan dilontarkan, penulis tidak katakan bahawa penulis betul, atau salah, sekadar pandangan. Sesuatu pandangan itu boleh diterima jika dialasi dengan rasional yang kukuh serta hujah yang terang dan dapat difahami.. Gelanggang perdebatan dibuka!!!!!